a) Adli ve İdari Davalar
b) İcra Takip İşlemleri
c) Kurum İçi Hukuki Mütalaalar
ç) Arabuluculuk İşlemleri
d) 14.02.2000 Tarihli ve 2000/284 Sayılı Yönetmelik Gereği İş ve İşlemler
Organizasyon şeması yukarıdaki gibidir. Büyütmek için üzerine tıklayın.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar, Teşkilat, Bağlılık
Amaç
MADDE 1 - (1) Bu yönetmeliğin amacı, Çekmeköy Belediye Başkanlığı Hukuk İşleri Müdürlüğünün kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu yönetmelik, Çekmeköy Belediye Başkanlığı Hukuk İşleri Müdürlüğünün kuruluş, görev ve yetkileri ile çalışma usul ve esaslarını kapsar.
Hukuki Dayanak
MADDE 3 - (1) Bu yönetmelik, Anayasanın 124’üncü maddesi, 03.07.2005 kabul tarihli 5393 sayılı Belediye Kanunu, 22.02.2007 tarihli 2006/9809 sayı ile Resmi Gazetede yayınlanan Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına İlişkin Esaslar Hakkındaki yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu yönetmelikte geçen;
Belediye | : Çekmeköy Belediye Başkanlığını, |
Başkan | : Çekmeköy Belediye Başkanını, |
Müdür | : Hukuk İşleri Müdürünü, |
Müdürlük | : Hukuk İşleri Müdürlüğünü, |
Avukat | : Müdürlükte görevli Avukatları, |
Kalem Şefi | : Müdürlük Bürosunda görevli Şefi, |
Takip Memuru | : Yargı yerlerine dilekçe götüren, ara kararlarını yerine getiren görevliyi, |
Memurlar | : Müdürlükte evrak takibini yapan görevliyi, |
Yardımcı Personel | : Müdürlükte görevli şoför ve diğer çalışan görevlileri, ifade eder. |
Teşkilat
MADDE 5 - (1) Müdürlük; Müdür, Avukatlar, Takip Memuru, Memurlar ve Yardımcı Personelden oluşur.
Bağlılık
MADDE 6 - (1) Hukuk İşleri Müdürlüğü, Belediye Başkanı veya Başkanın görevlendireceği Başkan Yardımcısına bağlıdır. Başkan, bu görevi bizzat veya görevlendireceği kişi eliyle yürütür.
İKİNCİ BÖLÜM
Müdürlüğün Görev, Yetki ve Sorumlulukları
Müdürlüğün Görevleri
MADDE 7 - (1) Müdürlüğün görevleri şunlardır.
Müdürlüğün Yetkisi
MADDE 8 - (1) Hukuk İşleri Müdürlüğü, bu yönetmelikte sayılan görevleri ve 03.07.2005 tarih ve 5393 sayılı Belediye Kanunu ve yürürlükteki diğer kanun ve yönetmelikler çerçevesinde yapmaya yetkilidir.
Müdürlüğün Sorumluluğu
MADDE 9 - (1) Hukuk İşleri Müdürlüğü, Belediye Başkanınca verilen ve bu yönetmelikte tarif edilen görevler ile ilgili yasalarda belirtilen görevleri gereken özen ve dikkatle yapmak ve yürütmekle sorumludur.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Hukuk İşleri Müdürünün Atanması, Görev Yetki ve Sorumlulukları, Vekalet
Müdürün Atanması
MADDE 10 - (1) Kadroya atanabilmek için Hukuk, Siyasal Bilgiler, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri en az 4 yıl eğitim veren ve bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yerli ve yabancı fakültelerin birinden mezun olmak ve diğer üst normlardaki şartları taşıması aranır.
Müdürün Görev, Yetki ve Sorumlulukları
MADDE 11 - (1) Müdürün görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır.
Hukuk İşleri Müdürüne Vekalet
MADDE 12 - (1) Müdürün izinli veya raporlu olduğu durumlarda, Müdürlük görevlerinin devamı için, Başkanlık onayı ile uygun görülen personel Müdür olarak görevlendirilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Avukatlar Görev, Yetki ve Sorumlulukları
Avukatlar
MADDE 13 - (1) Müdürlükte görevli avukatların görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır.
Hukuksal Görüş Verilmesi
MADDE 14 - (1) Belediye Başkanlığı, Müdürlükler veya Belediyeye bağlı iktisadi işletmelerin yerine getirdikleri kamu hizmetinin ifası sırasında uygulamada kendi bilgi ve deneyimleri ile çözemedikleri, hukuksal bilgi, görüş, içtihada gerek gösteren önemli sorunlarla karşılaştıkları takdirde; bağlı bulundukları Başkan Yardımcısının onayını alarak Hukuk İşleri Müdürlüğünden görüş isteminde bulunmaları halinde, müdürlükçe görüş istemi iş yoğunluğu uzmanlık alanı gibi hususlar dikkate alınarak müdürlükte görevli bir veya birden çok avukata havale edilebilir.
(2) Avukat ilgili talebini değerlendirerek oluşturduğu hukuki mütealayı müdürlük makamının incelemesine sunar,
(3) Hukuk İşleri Müdürlüğünce verilen hukuksal görüşler görüş talebinde bulunan müdürlükleri bağlayıcı nitelikte değildir.
Temyizden ve Karar Düzeltme İsteğinden Vazgeçilmesi, yeni dava açım taleplerin değerlendirilmesi
MADDE 16 - (1) Yargı organlarının Belediye aleyhine vermiş olduğu kararlara karşı temyiz yoluna başvurulması, aleyhe biten ve temyiz olunan kararın onanması halinde karar düzeltme yoluna başvurulmasından vazgeçme ancak Başkanlık Makamının yazılı onay vermesine bağlıdır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Kalem Şefi ve Diğer Personelin Görev Yetki ve Sorumlulukları
Kalem Şefinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları
MADDE 17 - (1) Kalem Şefliği;
(2) Kalem Şefi;
(3) Kalem Şefinin görevleri şunlardır.
Memurlar ve Taşınır Kayıt Kontrol Yetkililerinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları
MADDE 18 - (1) Taşınır Kayıt ve Kontrol Yetkilisi, harcama yetkilisi tarafından memuriyet ya da çalışma unvanına bağlı kalmaksızın, taşınır kayıt ve işlemlerini usule uygun şekilde yapabilecek niteliğe sahip personel arasından seçilir.
(2) Taşınır Kayıt ve Kontrol Yetkilisi görev yetki ve sorumlulukları şunlardır.
(3) Kalem memurlarının görev yetki ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir.
(4) Sorumlulukları;
İcra Memurunun (Takip Memuru)Görev, Yetki ve Sorumlulukları
MADDE 19 - (1) İcra Memurunun görev ve yetkileri aşağıdaki gibidir.
(2) Sorumlulukları;
Birim Kalite Yönetim Sistemi (KYS) Sorumlusu, Birim KYS Sorumlusunun görev yetki ve sorumlulukları
MADDE 20 – (1) KYS kapsamında birim içinde süreçler, görev tanımları, talimatlar, formalar, iş akış şemaları hazırlamak ve gerekli güncellemeleri yapmak.
(2) KYS kapsamındaki dokümanların birim içinde kullanılması sağlamak.
(3) Mevcut durumu etkinlik, verimlilik ve hizmet kalitesi yönünden değerlendirerek, birimin kaynaklarını, kurum tarafından belirlenen politika ve hazırlanan planlar doğrultusunda verimli uygulanmasında, izlenmesinde ve yeni durumlara göre hizmetin kalite ve verimliliğinde sürekliliği sağlamak üzere gerekli tedbirlerin alınması için bilgi vermeyi sağlamak,
(4) Birimde oluşacak uygunsuzluklara düzeltici/önleyici faaliyet hazırlamak ve takibini yapmak. Düzeltici/önleyici faaliyet sonucunda ulaşılan çözümlerin standartlaştırılması için bilgilendirmede bulunmak.
(5) Birim ile ilgili dokümanları hazırlamak ve birimde dokümanların takibini yapmak.
(6) Bütün çalışanların iş ve görev tanımına uygun olarak çalıştırılması, birim içi koordinasyonun sağlanması ve sürekli gelişmeye dayalı bir ortamın oluşturulmasını sağlamak.
(7) Yapılan KYS çalışmaları hakkında birim çalışanlarına bilgi vermek.
(8) Yönetim Sistemleri ile ilgili faaliyetlerin kaydedilmesini ve birime bilgi verilmesini sağlamak.
(9) Birimlerde KYS kapsamında kullanılacak dosya ve dokümanları muhafaza etmek,
(10) Birim Müdürü tarafından KYS ile ilgili olarak kendilerine verilen diğer işleri yerine getirmek.
Birim Halkla İlişkiler Sorumlusu, Birim Halkla İlişkiler Sorumlusunun görev yetki ve sorumlulukları şunlardır:
MADDE 21 – (1) Birim faaliyetlerinin duyurulması amacıyla, basın yayın ve halkla ilişkiler faaliyetlerini yürüten birime bilgileri iletilmek ve gerektiğinde bu hususta işlem yapılmasını sağlamak.
2) Sosyal Yardım İşler Müdürlüğü’nün birimimizdeki Halkla İlişkiler sorumlusu olarak, Çekmeköy Belediyesi SAYSİS otomasyon sisteminde yer alan sosyal yardım formlarını bilgisayar ortamında kayda alır ve işlemlerini takip etmek. Vatandaşa mümkün olan en kısa sürede geri dönüş yaparak vatandaşı bilgilendirmek.
(3) Müdürlüğüne SAYSİS otomasyon sistemi üzerinde gelen vatandaş başvurularının istenildiği takdirde raporlar hazırlayarak Birim amirini bilgilendirmek.
(4) Aylık olarak düzenlenen halkla ilişkiler koordinasyon toplantılarına katılmak ve alınan kararları birim dahilinde uygulatmak.
(5) Kurumsal halkla ilişkiler faaliyetlerinde bulunduğu konum itibarıyla elinden gelen desteği verir.
Memur ve Diğer Personelin Görev, Yetki ve Sorumlulukları
MADDE 22 - (1) Memurun görevleri aşağıda belirtilmiştir.
(2)Memur ve diğer personelin görevleri aşağıda belirtilmiştir.
ALTINCI BÖLÜM
Çalışma Şekli ve Esasları
Görevin Planlanması
MADDE 23 - (1) Hukuk İşleri Müdürlüğündeki çalışmalar stratejik planlar, performans hedefleri ve yönetmeliğe uygun yapılacak plan dahilinde yürütülür.
Görevin Yürütülmesi
MADDE 24 - (1) Müdürlükte görevli tüm personel kendilerine verilen görevleri gereken özenle dikkat ve süratle yapmak zorundadır.
Gelen Evraka Yapılacak İşlem
MADDE 25 - (1) Hukuk İşleri Müdürlüğüne gelen evraklar bilgisayar programında kaydedildikten ve müdürce havalesi yapılarak ilgili deftere kayda alınmasından sonra, zimmet defteriyle ilgili avukata, şefe veya memura dağıtımı sağlanır.
Giden Evraka Yapılacak İşlem
MADDE 26 - (1) Hukuk İşleri Müdürlüğünce cevaplandırılan yazılar otomasyon programında kaydı kapatılmak ve dava konusu işler de dava defterlerine tarih ve numara ile işlenmek suretiyle ilgili Müdürlük kalemine zimmetle teslim edilir.
(2) Belediye Merkez ve Daire Müdürlükleri, belediyeye bağlı kuruluşlara gönderilecek yazılar kurye ile gönderilir. Zimmet mukabili ilgili müdürlük kalemine teslim edilir.
Kullanılan Defter ve Programlar
MADDE 27 - (1) Gelen giden evraklar bilgisayar programında kayıt altına alınır. Defter olarak; İdari Mahkeme Defteri, Adli Mahkeme Defteri, İcra Dosyaları Kayıt Defteri, Tescil Defteri, Harici Zimmet Defteri ve Avukatlara Ait Zimmet Defteri kullanılır.
Kullanılan Klasörler
MADDE 28 - (1) Müdürlük İkaz Yazıları, Bütçe, Bekletme, Haciz İhbarnameleri, Kaymakamlık, Personel Özlük, Ayrılan Personel ve Stajyer Özlük, Koordinasyon Toplantı Raporları, Stratejik Planlama, Eğitim, Müfettişlik, Banka Haciz Fekleri, Süreç Yönetimi, Nöbet, Toplantı, Giden Evrak, Genelgeler, Hukuki Görüş, Yönetmelikler, Başkanlık, Başkanlık Onayları, Gelen Evrak, Taşınır Kayıt, Sigorta Şirketlerinden Gelen İhtarlar, Bimer, Seri Nokta ve 3.Kişilere Gönderilen Haciz İhbarnameleri klasörleri ile ihtiyaca binaen oluşturulacak yeni klasörler kullanılır.
(2) Hukuk İşleri Müdürlüğünde görev yapan tüm personel hakkında göreve başlama onayından itibaren almış oldukları izin, rapor ve kademe ilerlemeleri ile ödüllendirme ve cezalandırmalarına ilişkin belgeleri kapsayan şahsi gölge klasörleri oluşturulur.
Arşivleme
MADDE 29 - (1) İşlemi biten her türlü yazı, rapor ve davaya ilişkin evraklar klasörlere konularak Müdürlüğün onayı ile birim arşivine kaldırılır.
(2) Bunların saklanmasından ve istendiğinde çıkarılmasından Kalem Şefi ile Kalem memuru sorumludur.
Müdürlük İçi Çalışma Usulü
MADDE 30 - (1) Hukuk İşleri Müdürlüğüne bağlı kalem şefliğinde bulunan personel arasındaki işbirliği Kalem Şefi tarafından sağlanır.
(2) Müdürlüğe gelen tüm yazılar, kalem şefliğinde toplanır ve Müdüre iletilir. Müdür gelen dava dosyalarını, hukuksal görüş isteği yazılarını, diğer evrak ve yazıları Avukatlar arasında uzmanlıklarına göre tevzii eder.
(3) Evrak ve dosyalar, evrakın konusuna göre ilgili deftere kaydı yapıldıktan sonra avukat zimmet defterine kaydedilir avukat zimmet defterine kayıtla avukat evrakı teslim almış kabul edilir.
(4) Bu yönetmelikte adı geçen görevlilerin görevden ayrılma, emeklilik veya başka yerlere atanmaları halinde, görevlerinden ayrılabilmeleri için kendilerine verilmiş bulunan dava ve icra işleri ile diğer konulardaki dosyaları, belgeleri, her türlü yazıları, yerlerine atanmış veya bu konuda amirlerce görevlendirilmiş olanlara, bunların o günkü durumunu açıkça belirten bir çizelge düzenleyerek teslim etmeleri, devir alanların ise bu dosyaları, belgeleri her türlü yazıları inceleyerek, bunların çizelgede gösterilen durumda olduğunu belirleyerek teslim almaları zorunlu ve gereklidir. Teslim Tutanağı; Müdür, Teslim Alan ve Teslim Eden tarafından üçlü imza ile tamamlanır.
(5) Yukarıda adı geçen görevlilerin ölümü halinde; daha önce kendilerine verilmiş olan her türlü dava ve diğer işlerle ilgili dosyalar, belgeler ve yazılar ilgili amir tarafından son durumları düzenlenecek tutanak ile belirtilerek yeni görevliye teslim edilir.
Diğer Kuruluşlarla Koordinasyon:
MADDE 31 - (1) Hukuk İşleri Müdürlüğünün, Valilik ve Tüm Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Özel ve Tüzel Kişilerle yapacağı yazışmalar Müdürün parafı ve Belediye Başkanının imzası ile yürütülür.
YEDİNCİ BÖLÜM
Yürürlük ve Yürütme
Yürürlük
MADDE 32 - (1) Bu yönetmelik Çekmeköy Belediye Başkanlığı, Belediye Meclisince uygun bulunduktan ve Kaymakamlık makamına sunulduktan sonra yürürlüğe girer.
(2) Bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte 08.09.2009 tarih ve 2009-57 sayılı meclis kararı ile yürürlüğe giren Hukuk İşleri Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliği yürürlükten kalkar.
Yürütme
MADDE 33 - (1) Bu yönetmelik hükümleri, Çekmeköy Belediye Başkanı tarafından yürütülür.
Değerli Hemşerilerim,
13 yıl önce Modern Çekmeköy, Model Çekmeköy sloganı ile çıktığımız bu yolda, bugün model alınan bir kent ortaya çıkarmamızda “Bu şehri birlikte kurduk birlikte yönetiyoruz” şiarının son derece önemli olduğunu düşünüyorum.
Görev süremiz boyunca, İlk günkü heyecanımızı ve azmimizi kaybetmeden, bize inanan Çekmeköy halkı ile iletişimimizi hiç koparmadan yolumuza devam ettik. Bize inanan halkımızın güvenini boşa çıkarmadık. İlk günkü aşkla aynı samimiyet ve gayretle ilçemizin ihtiyaçlarını belirledik ve bu doğrultuda çalıştık. Değişen ve gelişen dünyaya ayak uyduran, insanların ihtiyaçlarına cevap verecek yeni projeler üretirken şehrimize özel çabalarımız sonucu ; metro, devlet hastanesi ve nikah sarayını, kazandırdık. Engelsiz yaşam merkezi, kapalı spor kompleksleri, yeni okullar, aile sağlığı merkezleri, kütüphaneler, kültür merkezleri, parklar, spor alanları, sosyal donatı alanları gibi birçok projeyi hayata geçirerek vatandaşlarımızın hizmetlere kolayca ulaşımını sağladık. Ayrıca kültür-sanat alanında ulusal ve uluslararası projelere imza atarak ilçemizin marka değerini yükselttik. Artık Çekmeköy İstanbul’un göz bebeği konumunda.
Geleceğimizi şekillendiriyoruz
Şimdi sıra geleceğimizi şekillendirmekte diyerek aynı kararlılıkla yeni projeler üretiyor, insan yaşamının bir parçası olan değişim, gelişim, dijitalleşme ve teknolojiyi yakından takip ediyoruz. 2022 yılında çalışmalarına başladığımız ve başlayacağımız; Teknopark, Crea Centers, Gençlik ve eğitim kampı, kültür merkezi niteliğinde iki yeni kütüphane, yeni prestij caddeler, spor kompleksleri ve okular, sosyal tesisler ve orman okulu, kapalı otopark ve emniyet binası, sosyal medya akademisi, espor merkezi ve oyun girişimciliği merkezimizle 7’den 70’e tüm Çekmeköylülere hitap edecek projelerimizle vatandaşlarımızın hizmetinde olacağız. Sizlerden aldığımız güçle, gelenekten geleceğe daha yaşanılabilir bir Çekmeköy için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Tarlada İzimiz Harmanda Yüzümüz Var
Büyük Çekmeköy ailem; 13 yılı anlatmaya aslında kelimeler yetmez. İlçemizin her sokağında, her caddesinde izimiz var. Tabiri caizse tarlada izimiz harmanda yüzümüz var. Çıktığımız bu kutsal yolda sokağı süpüren kardeşimden, özverili çalışmalar yapan mesai arkadaşlarıma ve başkan yardımcılarımıza kadar emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Ayrıca bu şehirde halkımıza hizmet ederken ebediyete uğurladığımız yol arkadaşlarımıza da sizlerin huzurunda Allah’tan rahmet diliyorum.
Birlik, beraberlik, sevgi ve muhabbetle Çekmeköy’ün yarınları için mücadele etmeye devam edeceğiz.
Ahmet POYRAZ
Çekmeköy Belediye Başkanı
Ahmet POYRAZ
Çekmeköy Belediye Başkanı
1964 yılında, Rize'nin Çayeli ilçesinde doğmuştur.
Eğitim hayatının ilk ve ortaokul öğrenimini İstanbul’da, lise öğrenimini Rize’de, yüksek tahsilini de yurtdışında tamamlamıştır.
Tahsil hayatından sonra dedesinin kurduğu aile şirketlerinde yöneticilik yapmıştır.
Siyasi kariyerine 2003 yılında AK Parti Ümraniye İlçe Başkanı olarak başlamıştır.
İki dönem bu görevi yürütmüş ve 2008 yılında Çekmeköy Belediye Başkanlığı için görevinden ayrılmıştır.
2009 yerel seçimlerinde kurucu Çekmeköy Belediye Başkanı olan Ahmet Poyraz, 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde de seçilerek, üç dönemdir bu görevi yürütmektedir.
Evli olan Ahmet Poyraz üç çocuk babasıdır.