BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – Bu Yönetmeliğin amacı; Çekmeköy Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğünün görev, yetki ve sorumluluk esaslarını belirlemek; çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – Bu Yönetmelik, Çekmeköy Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğü ile bağlı birimlerinin kuruluş görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – Bu Yönetmelik, 5393 sayılı Belediye Kanununun 15 inci maddesinin (b) fıkrası ile 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 60 ıncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – Bu Yönetmelikte geçen;
İKİNCİ BÖLÜM
Teşkilat ve Bağlılık
Teşkilat
MADDE 5 – 1) Mali Hizmetler Müdürlüğünün personel yapısı aşağıda belirtilen şekildedir;
2) Mali Hizmetler Müdürlüğünün teşkilat yapısı aşağıda belirtilen kendine bağlı alt birimlerden oluşur;
Bağlılık
MADDE 6 – Mali Hizmetler Müdürlüğü, Belediye Başkanına veya görevlendireceği Başkan Yardımcısına bağlıdır. Başkan bu görevi bizzat ya da görevlendireceği kişi eliyle yürütür.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Görev, Yetki ve Sorumluluk
Müdürlüğün görevleri
MADDE 7 – 1) Müdürlük görevlerini 5393 sayılı Belediye Kanunu, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu, 492 sayılı Harçlar Kanunu, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu, 3065 sayılı KDV Kanunu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 4109 sayılı Asker Ailelerinden Muhtaç Olanlara Yardım Hakkında Kanun, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 4857 sayılı İş Kanunu, Strateji Geliştirme Birimlerinin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, Belediye Tahsilat Yönetmeliği, İç Kontrol ve Ön Malî Kontrole İlişkin Usul ve Esaslar hakkında Yönetmelik, Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliği, Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği ile ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre yürütür.
2) 5018 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinde belirtilen aşağıdaki görevler, Müdürlük tarafından yürütülür.
Stratejik plan hazırlıklarının koordinasyonu
MADDE 8 – (Mülga:11/07/2014 - 2014/54).
Performans programı hazırlıklarının koordinasyonu
MADDE 9 – (Mülga:11/07/2014 - 2014/54)
Bütçenin hazırlanması
MADDE 10 – Belediye Başkanının Haziran ayı sonuna kadar stratejik plân ve performans programına uygun olarak gider bütçelerini hazırlamak üzere harcama birimlerine çağrı yapması üzerine birimler bütçe fişini kullanarak gerekçeli bütçe yılı gider teklifleri ve izleyen iki yılın gider tahminleri ile ödenek cetveli ve ayrıntılı harcama programını Müdürlüğünün koordinasyonunda hazırlayarak hizmet gerekçesi ile birlikte Temmuz ayının sonuna kadar Müdürlüğe verir. Müdürlük, diğer birimlerden gelen gider tekliflerini birleştirip, gelir bütçesini ve izleyen iki yılın gelir tahminlerini hazırlayarak, bütçe ilke ve hedefleri doğrultusunda Belediyenin bütçe tasarısını oluşturur. Bütçe tasarısına, Müdürlük tarafından hazırlanan ayrıntılı harcama programı ve finansman programı da eklenerek Belediye Başkanı tarafından Ağustos ayı sonuna kadar Encümene havale edilir.
Encümene sunulan bütçe tasarısı ve izleyen iki yıla ait gelir ve gider tahminleri ile bir önceki yıla ve içinde bulunulan yıla ait (bütçe hazırlığının yapıldığı ay itibariyle) bütçe gerçekleşmeleri, Eylül ayının ilk haftası içinde Müdürlük tarafından İçişleri Bakanlığına gönderilir.
Encümene tarafından incelenerek Encümen görüşü ile birlikte en geç Eylül ayının son haftası içinde Belediye Başkanına sunulan bütçe tasarısı, Ekim ayı toplantısında görüşülmek üzere Ekim ayının birinci gününden önce Belediye Meclisine sunulur. Mecliste görüşülüp kabul edilen bütçe Büyükşehir Belediye Meclisinde karara, bağlanarak kesinleşir. Bütçenin hazırlanmasında Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği ile ilgili diğer mevzuat dikkate alınır.
Bütçe işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve kaydedilmesi
MADDE 11 – Bütçe işlemleri, harcama birimleriyle koordinasyon sağlanarak Müdürlük tarafından Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuat hükümleri doğrultusunda gerçekleştirilir, kayıtları tutulur ve izlenir. Bütçe kayıt ve işlemleri, Mali Hizmetler Müdürü veya yetki verdiği personelin onayıyla gerçekleştirilir ve harcama birimlerine açık tutulur.
Ödenek İşlemleri
MADDE 12 – Ödenek aktarma, ek ödenek, yedek ödenek ile ilgili belgelerin hazırlanması ve işlemlerin yürütülmesi Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği ile ilgili diğer mevzuat hükümleri doğrultusunda Müdürlük tarafından yerine getirilir.
Gelirlerin tahakkuku, gelir ve alacakların takip ve tahsili
MADDE 13 – Belediyenin gelirlerinin tahakkuku, gelir ve alacakların takibi ve tahsil işlemleri, ilgili mevzuatında özel bir düzenleme bulunmadığı takdirde, Müdürlük tarafından yürütülür. İdarelerin işlemleri sonucunda, herhangi bir gelir tahakkuku veya gelir ve alacakların takip ve tahsilini gerektiren bir durumun ortaya çıkması halinde, gereğinin yapılması amacıyla ilgili birim tarafından Müdürlüğe bildirilir.
Ön mali kontrol işlemleri
MADDE 14 – Ön malî kontrol görevi harcama birimleri ve Müdürlük tarafından yapılır. Ön malî kontrol süreci malî karar ve işlemlerin hazırlanması, yüklenmeye girişilmesi, iş ve işlemlerin gerçekleştirilmesi ve belgelendirilmesinden oluşur.
Harcama birimlerinde yapılacak asgarî kontroller, Müdürlük tarafından ön malî kontrole tabi tutulacak malî karar ve işlemlerin usul ve esasları ile ön malî kontrole ilişkin standart ve yöntemler Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir. Harcama birimleri ve Müdürlük Bakanlıkça yapılacak düzenlemelere uygun olarak ön malî kontrol işlemlerini yürütür. Bakanlıkça belirlenen malî karar ve işlemlerin dışında kalan malî karar ve işlemlerin de aynı usul ve esaslar çerçevesinde Müdürlük kontrol ettirilmesine yönelik düzenleme yapılabilir. Bu düzenlemelerde, Müdürlüğün ön malî kontrolüne tabi tutulacak malî karar ve işlemler riskli alanlar dikkate alınarak tür, tutar ve konu itibarıyla belirlenir.
Görev alanları çerçevesinde, iç kontrol ve ön malî kontrole ilişkin olarak yapılan düzenlemeler üst yöneticinin onayıyla yürürlüğe konulur. Müdürlük tarafından yapılan ön malî kontrolün sonucu ilgili harcama birimine yazılı görüş vermek veya dayanak belge üzerine şerh düşülmek suretiyle bildirilir. Ön malî kontrol sonucunda düzenlenen yazılı görüşün ilgili malî işleme ilişkin dosyada muhafaza edilmesi ve bir örneğinin de ödeme emri belgesine eklenmesi zorunludur. Müdürlük tarafından ön malî kontrol sonucunda uygun görüş verilmediği durumlarda harcama yetkilileri tarafından gerçekleştirilen işlemlerin kayıtları tutulur ve aylık dönemler itibarıyla üst yöneticiye bildirilir. Söz konusu kayıtlar iç ve dış denetim sırasında denetçilere de sunulur.
Taşınır ve taşınmaz kayıtlarının tutulması
MADDE 15 – Belediyenin mülkiyetinde veya idareye tahsisli olan ya da idarenin kullanımında bulunan taşınır ve taşınmazlar ile bunlara ilişkin işlemlerin kaydı ilgili mevzuatında belirlenen kişiler tarafından tutulur. Taşınır kayıtları birimler bazında düzenlenerek mevzuatında belirlenen sürede Müdürlüğe gönderilir. Müdürlük tarafından bu kayıtlar Belediye bazında konsolide edilir ve taşınmaz kayıtları da eklenerek icmal cetvelleri hazırlanır.
Muhasebe hizmetlerinin yürütülmesi
MADDE 16 – Muhasebe hizmetleri, muhasebe ilke ve kurallarının dayanağını oluşturan temel muhasebe kavramları ile faaliyet sonuçları, bütçe uygulama sonuçları, nazım hesaplara ilişkin ilkeler ve varlıklar, yabancı kaynaklar ve öz kaynaklar ilkelerinden oluşan bilanço ilkeleri ile muhasebe standartları, kurallar ve uygulamalara ilişkin ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde Müdürlükte muhasebe yetkilisi tarafından yerine getirilir.
Bütçe kesin hesabının hazırlanması
MADDE 17 – Kesin hesap; Müdürlük tarafından mali yılın bitiminden itibaren hazırlanarak, Belediye Başkanı tarafından Nisan ayı içinde Encümene sunulur. Encümen kesin hesabı en geç Nisan ayının sonuna kadar inceleyip, görüşü ile birlikte Meclisin Mayıs ayı toplantısında görüşülmek üzere Belediye Başkanına sunar. Kesin hesap Meclisçe görüşülerek kabul edilir. Kesin hesap Haziran ayının sonuna kadar Sayıştay Başkanlığına gönderilir.
İdare faaliyet raporunun hazırlanması
MADDE 18 – (Mülga:11/07/2014 - 2014/54)
Danışmanlık hizmeti sunma ve bilgilendirme yükümlülüğü
MADDE 19 – Müdürlük, harcama birimleri tarafından birimlerine ilişkin olarak istenilen bilgileri sağlamak ve harcama birimlerine malî konularda danışmanlık hizmeti sunmakla yükümlüdür. Bu amaçla malî yönetim ve kontrol ile denetim konularında gerekli bilgi ve dokümantasyon, yetki ve görevleri çerçevesinde, Müdürlük tarafından oluşturulur ve izlenir. Harcama birimleri, malî mevzuatta meydana gelen değişiklikler konusunda Müdürlük tarafından uygun araçlarla bilgilendirilir. Malî konulardaki düzenleme ve kararların uygulanması konusunda, gerektiğinde ilgili idarelerin görüşü de alınarak, Müdürlük tarafından uygulamaya açıklık getirici ve yönlendirici yazılı bilgilendirme yapılabilir.
İç kontrol sistemi ve standartları
MADDE 20 – (Mülga:11/07/2014 - 2014/54)
Muhasebe Birimi
MADDE 21 – Muhasebe Birimi aşağıda belirtilen görevleri yerine getirmekten sorumludur.
z) Başkan yardımcısı ve Mali Hizmetler Müdürü tarafından verilen ve mevzuat tarafından öngörülen diğer görevleri yerine getirmek.
Gelir Tahakkuk, Takip ve Tahsil Birimi
MADDE 22 – Gelirler Tahakkuk, Takip ve Tahsil Birimi aşağıda belirtilen görevleri yerine getirmekten sorumludur.
Yoklama Birimi
MADDE 23 – Yoklama Birimi aşağıda belirtilen görevleri yerine getirmekten sorumludur.
Taşınır Kayıt ve Kontrol Birimi
MADDE 24 – Taşınır Kayıt ve Kontrol Birimi aşağıda belirtilen görevleri yerine getirmekten sorumludur.
Ön Mali Kontrol Birimi
MADDE 25 – (Değişik:11/07/2014 - 2014/54) Ön Mali Kontrol Birimi aşağıda belirtilen görevleri yerine getirmekten sorumludur.
Strateji Geliştirme Birimi
MADDE 26 – (Mülga:11/07/2014 - 2014/54)
Evrak Kayıt Birimi
MADDE 27 – Evrak Kayıt Birimi aşağıda belirtilen görevleri yerine getirmekten sorumludur.
Mali hizmetler müdürünün görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 28 – 1) Mali Hizmetler Müdürünün görev ve yetkileri aşağıda belirtilmiştir.
2) Müdürün sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir.
Harcama yetkilisinin görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 29 – 1) Harcama yetkilisinin görev ve yetkileri aşağıda belirtilmiştir.
2) Harcama yetkilisinin sorumluluğu aşağıda belirtilmiştir.
Harcama yetkilisi, harcama talimatlarının bütçe ilke ve esaslarına, kanun, tüzük ve yönetmelikler ile diğer mevzuata uygun olmasından, ödeneklerin etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasından ve 5018 sayılı Kanun çerçevesinde yapması gereken diğer işlemlerden sorumludur.
Muhasebe yetkilisinin görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 30 – 1) Muhasebe yetkilisinin görev ve yetkileri aşağıda belirtilmiştir.
2) Muhasebe yetkilisinin sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir.
Muhasebe yetkilisi yardımcısı
MADDE 31 – Muhasebe yetkilisi yardımcısının görev, yetki ve sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir;
Gerçekleştirme görevlisinin görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 32 – Gerçekleştirme görevlileri, harcama talimatı üzerine; işin yaptırılması, mal veya hizmetin alınması, teslim almaya ilişkin işlemlerin yapılması, belgelendirilmesi ve ödeme için gerekli belgelerin hazırlanması görevlerini yürütürler. Gerçekleştirme görevlileri, 5018 sayılı Kanun çerçevesinde yapmaları gereken iş ve işlemlerden sorumludurlar.
Taşınır konsolide görevlisinin görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 33 – Taşınır konsolide görevlisi Mali Hizmetler Müdürüne bağlı olarak taşınır kayıt işlemlerinden sorumludur ve Taşınır Hesap Cetvellerini konsolide ederek, idarenin Taşınır Kesin Hesap Cetveli ile Taşınır Hesabı İcmal Cetvelini üst yönetici adına hazırlamakla yükümlüdürler.
Şefin görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 34 – Müdürün talimatları doğrultusunda Biriminin görevlerinin yürütülmesi ve personelin düzenli, tertipli çalışmasını sağlamakla görevlidir. Personel tarafından yapılan işleri kontrol eder, işlerin eksiksiz ve zamanında yapılmasını sağlar.
Memurun görev, yetki ve sorumlukları
MADDE 35 – Memurlar kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslara uymakla ve amirler tarafından verilen görevleri yerine getirmekle yükümlü ve görevlerinin iyi ve doğru yürütülmesinden amirlerine karşı sorumludurlar. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 60. maddesine göre Mali Hizmetler Müdürlüğünde malî hizmetler uzman yardımcısı ve malî hizmetler uzmanı çalıştırılabilir.
İşçilerin görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 36 – Kendisine verilen işleri mevzuata uygun olarak tam ve zamanında yapmakla görevlidir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çalışma Usul ve Esasları
Çalışmalarda işbirliği ve uyum
MADDE 37 – Müdürlüğün faaliyet ve çalışmalarını değerlendirmek ve gerekli önlemleri almak amacıyla, Müdürün başkanlığında alt birim yöneticilerinin katılımı ile ayda bir defadan az olmamak üzere düzenli toplantılar yapılır. Bu toplantılarda, Müdürlüğün faaliyetleri ve gerçekleştirilen işlemler, sorunlar, görüş ve öneriler değerlendirilerek bilgi paylaşımı, işbirliği ve uyum sağlanır.
Görevin Planlanması
MADDE 38- Mali Hizmetler Müdürlüğündeki çalışmalar; stratejik planlar, performans hedefleri yönetmeliğe uygun yapılacak plan dahilinde yürütülür.
Görevin Yürütülmesi
MADDE 39- Müdürlükte görevli tüm personel kendilerine verilen görevleri gereken özenle dikkat ve süratle yapmak zorundadır.
Görevler ayrılığı
MADDE 40 – (Değişik ikinci cümle:11/07/2014 - 2014/54) Harcama yetkililiği ile muhasebe yetkililiği görevi aynı kişide birleşemez. Mali Hizmetler ön malî kontrol görevini yürütenler, onay belgesi ve ekleri ile şartname ve sözleşme tasarılarının hazırlanması, malî karar ve işlemlerin belgelendirilmesi, mal ve hizmetlerin teslim alınması gibi malî karar ve işlemlerin hazırlanması ve uygulanması aşamalarında görevlendirilemezler ve ihale komisyonu ile muayene ve kabul komisyonunda başkan veya üye olamazlar.
Kullanılacak defter, kayıt ve belgeler
MADDE 41 – Müdürlükte kullanılacak defter, kayıt ve belgeler, aynı bilgileri içerecek şekilde elektronik ortamda da düzenlenebilir. Bu şekilde düzenlenecek defter, kayıt ve belgeler, gerektiğinde çıktıları alınarak sayfa numarası verilmek ve yetkililerince imzalanmak suretiyle konularına göre açılacak dosyalarda muhafaza edilir.
Arşivleme
MADDE 42 – Müdürlüğe gelen ve giden her evrak bekletilmeksizin kayda alınarak gelen ve giden evrak defterinde izlenir. Yazışmalar sınıflandırılarak standart dosya planına göre dosyalanır. İşlemi biten her türlü yazıya ilişkin evraklar klasörlerine konularak Müdürlüğün onayı ile birim arşivine kaldırılır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümleri
Yürürlükten kaldırılan Yönetmelik
MADDE 43– Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle daha önce yürürlükte bulunan 04/09/2013 tarihli ve 114 sayılı Mali Hizmetler Müdürlüğü Yönetmeliği yürürlükten kalkar.
Yürürlük
MADDE 44 – Bu Yönetmelik, Belediye Meclisince kabul edildikten sonra yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 45 – Bu Yönetmelik hükümlerini Belediye Başkanı yürütür.
Değerli Hemşerilerim,
13 yıl önce Modern Çekmeköy, Model Çekmeköy sloganı ile çıktığımız bu yolda, bugün model alınan bir kent ortaya çıkarmamızda “Bu şehri birlikte kurduk birlikte yönetiyoruz” şiarının son derece önemli olduğunu düşünüyorum.
Görev süremiz boyunca, İlk günkü heyecanımızı ve azmimizi kaybetmeden, bize inanan Çekmeköy halkı ile iletişimimizi hiç koparmadan yolumuza devam ettik. Bize inanan halkımızın güvenini boşa çıkarmadık. İlk günkü aşkla aynı samimiyet ve gayretle ilçemizin ihtiyaçlarını belirledik ve bu doğrultuda çalıştık. Değişen ve gelişen dünyaya ayak uyduran, insanların ihtiyaçlarına cevap verecek yeni projeler üretirken şehrimize özel çabalarımız sonucu ; metro, devlet hastanesi ve nikah sarayını, kazandırdık. Engelsiz yaşam merkezi, kapalı spor kompleksleri, yeni okullar, aile sağlığı merkezleri, kütüphaneler, kültür merkezleri, parklar, spor alanları, sosyal donatı alanları gibi birçok projeyi hayata geçirerek vatandaşlarımızın hizmetlere kolayca ulaşımını sağladık. Ayrıca kültür-sanat alanında ulusal ve uluslararası projelere imza atarak ilçemizin marka değerini yükselttik. Artık Çekmeköy İstanbul’un göz bebeği konumunda.
Geleceğimizi şekillendiriyoruz
Şimdi sıra geleceğimizi şekillendirmekte diyerek aynı kararlılıkla yeni projeler üretiyor, insan yaşamının bir parçası olan değişim, gelişim, dijitalleşme ve teknolojiyi yakından takip ediyoruz. 2022 yılında çalışmalarına başladığımız ve başlayacağımız; Teknopark, Crea Centers, Gençlik ve eğitim kampı, kültür merkezi niteliğinde iki yeni kütüphane, yeni prestij caddeler, spor kompleksleri ve okular, sosyal tesisler ve orman okulu, kapalı otopark ve emniyet binası, sosyal medya akademisi, espor merkezi ve oyun girişimciliği merkezimizle 7’den 70’e tüm Çekmeköylülere hitap edecek projelerimizle vatandaşlarımızın hizmetinde olacağız. Sizlerden aldığımız güçle, gelenekten geleceğe daha yaşanılabilir bir Çekmeköy için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Tarlada İzimiz Harmanda Yüzümüz Var
Büyük Çekmeköy ailem; 13 yılı anlatmaya aslında kelimeler yetmez. İlçemizin her sokağında, her caddesinde izimiz var. Tabiri caizse tarlada izimiz harmanda yüzümüz var. Çıktığımız bu kutsal yolda sokağı süpüren kardeşimden, özverili çalışmalar yapan mesai arkadaşlarıma ve başkan yardımcılarımıza kadar emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Ayrıca bu şehirde halkımıza hizmet ederken ebediyete uğurladığımız yol arkadaşlarımıza da sizlerin huzurunda Allah’tan rahmet diliyorum.
Birlik, beraberlik, sevgi ve muhabbetle Çekmeköy’ün yarınları için mücadele etmeye devam edeceğiz.
Ahmet POYRAZ
Çekmeköy Belediye Başkanı
Ahmet POYRAZ
Çekmeköy Belediye Başkanı
1964 yılında, Rize'nin Çayeli ilçesinde doğmuştur.
Eğitim hayatının ilk ve ortaokul öğrenimini İstanbul’da, lise öğrenimini Rize’de, yüksek tahsilini de yurtdışında tamamlamıştır.
Tahsil hayatından sonra dedesinin kurduğu aile şirketlerinde yöneticilik yapmıştır.
Siyasi kariyerine 2003 yılında AK Parti Ümraniye İlçe Başkanı olarak başlamıştır.
İki dönem bu görevi yürütmüş ve 2008 yılında Çekmeköy Belediye Başkanlığı için görevinden ayrılmıştır.
2009 yerel seçimlerinde kurucu Çekmeköy Belediye Başkanı olan Ahmet Poyraz, 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde de seçilerek, üç dönemdir bu görevi yürütmektedir.
Evli olan Ahmet Poyraz üç çocuk babasıdır.