1- Evsel Atıkların Toplaması: Belediye sınırlarımız içinde çöpler günlük olarak toplanmaktadır. Çekmeköy, Taşdelen ve Alemdağ bölgelerinde (saat:19:00 - 04:00 aralığında) geceleri; Reşadiye, Hüseyinli, Koçullu, Sırapınar ve Ömerli mahallelerinde de ( saat:08:00 - 17:00 aralığında ) gündüzleri evsel atıkların toplama hizmetleri yapılmaktadır. İlçede artan nüfus sebebiyle evsel atık artışından dolayı ayrıca toplama aracı çıkartılarak; saat:10:00 - 19:00 arasında Çekmeköy, Taşdelen ve Alemdağ bölgelerinde ana arter üzerindeki evsel atıklar toplanmaktadır. Site şeklinde olan yerleşim yerlerinin; kendi özel mülkleri içerisinde, kapısı cadde veya sokağa bakan alanları değerlendirilerek, çöp konteyner yeri yapmaları gerekmektedir. Ayrıca geri kazanılabilecek ambalaj atıklarının çöpe karıştırılmadan ayrı konteynerde biriktirilmesini sağlamalıdırlar. Müstakil apartman veya evler çöplerini, çöp toplama zamanına uygun olarak, poşet içinde veya kendileri tarafından temin edecekleri çöp kovasıyla birlikte kapılarının önüne çıkarmalıdırlar.
2- Çim Atığı, Dal Atığı, Tadilat Atığı, Tekstil Atığı ve Atık Eşya Toplanması: Belediye sınırlarımız içinde çim, dal Çim ve dal atıkları ile tadilat ve atık eşya vb. atıklar saat 06:30 -15:30 saatleri arasında toplanmaktadır. Talep doğrultusunda seri nokta veya dilekçe ile müdürlüğe gelen istekler değerlendirilerek tahakkuk sonucu (çim,dal, tadilat ve tekstil atıkları) alınmaktadır. Bu atıkların toplanması; Belediye Meclisimizce onaylanan ücret tarifesine göre yapılmaktadır.
3- Pazar Yerlerinin Süpürülmesi ve Yıkanması: İlçemizde haftada 13 yerde semt pazarı kurulmaktadır. Pazar yerleri, esnafın tezgâhını topladığı saatte çalışmaya başlanarak, atıkların toplanması, süpürülmesi ve yıkanması suretiyle (saat 20:30- 02:00 aralığında) temizlenmektedir.
4- Cadde, Sokak ve Parkların Yıkanması: Çekmeköy Belediyesi sınırları dahilinde ihtiyaç görülen veya talep oluşturulan cadde, sokak ve parkların yıkanması yapılmaktadır. Dini ve milli bayramlar için gerekli kurumların bahçe ve alanları yıkanmaktadır.
5- Cadde ve Sokakların Vakumlu Süpürge Makineleriyle Süpürülmesi: Cadde ve sokaklarımız ile okul, ibadethane ve resmi kurum binaları çevreleri ile meydanlar vakumlu süpürge araçları ile süpürülerek (saat: 06:30 - 15:30 – 19:00 - 04:00) temizlenmektedir.
6- El Süpürgesiyle Cadde ve Sokakların Süpürülmesi Cadde ve sokaklarımız, kirlenmenin ve yaya sirkülasyonunun yoğun olduğu yerler öncelikli olmak üzere, periyodik olarak ( saat: 06:30- 15:30 aralığında ) süpürülerek temizlenmektedir. Turgut Özal Caddesi, Şahinbey Cad., Mimar Sinan Cad. , Barışyolu Cad. için; saat:15:30- 18:00 aralığında nöbetçi Temizlik personeli bırakılmaktadır.
7- El Süpürgesiyle Parkların Süpürülmesi: Çekmeköy Belediyesi sınırları dahilinde temizlik personeli tarafından saat:06:30- 15:30, park temizlik personeli tarafından saat: 08.00- 17:00 aralığında park temizlik hizmetleri verilmektedir.
8- Çöp Ev Olarak Tabir Edilen Evlerin Boşaltılarak Temizlenmesi: Yetki ve sorumluluk alanımız içerisinde tespit edilen çöp evler, Zabıta Müdürlüğümüz ve Sağlık İşleri Müdürlüğümüzle koordineli olarak temizlenmektedir.
9- Çöp Konteynerlarının Tamir, Boyama ve Bakım Faaliyetleri: Çekmeköy genelindeki tüm konteynerların tamir, boyama ve bakım faaliyetleri ihtiyaç halinde yapılmaktadır.
10- Park ve Yeşil Alanların Projelendirme Faaliyetleri: Çekmeköy Belediyesi sınırları dâhilinde imar planında park, bahçe, çocuk oyun alanı, spor alanı olarak ayrılan yerler ile refüjler, meydanlar gibi kamusal alanların etüt, proje, detay plan ve projeleri; müdürlük iş planları, gelen talepler ve ihtiyaçlara göre yapılmaktadır. Mimari, teknik ve sosyal içerikli her türlü sektörel gelişimlerin takip etmek ve yeni projeler üretmek, projelendirilecek alanların fizibilite çalışmaları yapılmaktadır.
11- Park ve Yeşil Alanların Yapım Faaliyetleri: Çekmeköy Belediyesi sınırları dâhilin de imar planında park, bahçe, çocuk oyun alanı, spor alanı olarak ayrılan yerler, refüjler, meydanlar gibi kamusal alanların imalatları ve revizeleri; müdürlük iş planları, gelen talepler ve ihtiyaç durumu belirlenerek yaptırılmaktadır.
12- Park ve Yeşil Alanların Bakım Onarım Faaliyetleri: Çekmeköy Belediyesi sınırları dahilinde mevcut park, bahçe, yeşil alan ve refüjlerdeki yeşil alanların, çocuk oyun alanları, spor sahaları gibi kamusal alanların bakım ve onarımı müdürlük iş planları, gelen talepler ve ihtiyaçlara göre yapılmaktadır.
13- Park ve Yeşil Alanların Bitki Dikim, Bakım ve Sulama Faaliyetleri: İlçe sınırları dahilin de bulunan park, bahçe, yaya yolları, refüjler, meydanlar vb. kamusal alanlarda uygun koşullarda ağaç, ağaçcık, çalı ve mevsimlik çiçeklerin dikim ve sökümünü, çim alanlarda ekim/serim ve sökümü müdürlük iş planları, gelen talepler ve ihtiyaçlara göre yapılmaktadır. Periyodik olarak belirlenen zamanlarda çim biçim, budama, süs bitkilerine form verilmesi, çim alanların havalandırılması, sulama, gübreleme, herekleme, çapalama ve yabani ot temizliği işlemleri yapılmaktadır. Belediye sınırları dâhilinde yeşil alanların bitkilendirilmesi ve düzenlenmesi çalışmaları için Büyükşehir Belediye Başkanlığına yazışma yaparak bu alanlarda Büyükşehir Belediyesinden ilgili kurumlarından bu çalışmanın yapılması talep edilmektedir.
14- Şehir Estetiğini Destekleyici Hizmetler: Çekmeköy Belediyesi sınırları dâhilinde imar planında park, bahçe ve yeşil alan olarak ayrılan yerlerin çiçeklik havuz, saat kulesi, figürlü heykel, tasarım aydınlatmaları vb. süsleyici materyaller ile ilçenin estetik görünümüne katkıda bulunmaktadır. Yıllık iş planına göre, bakım ve onarımı yapılacak park, bahçe, yeşil alan, çocuk oyun alanı, spor sahaları, yaya yolları, refüj meydanlar vb. gibi kamusal alanlar için lüzumlu olan her cins kent mobilyaları, oyun grupları, spor aletleri, yapısal ve bitkisel materyaller ile çeşitli araç-gereçlerin ve tespitini yaparak bu malzemeleri temin edilmekte ve ihtiyaç durumunda bakım ve onarımları yapılmaktadır.
15- Ağaç Budama – Kesim ve İzin Faaliyetleri: Çekmeköy Belediyesi sınırları dâhilinde imar planında park, bahçe, yerler, refüjler ve kamusal alanlarda kalan yol ağaçlarının müdürlük iş planları, gelen talepler ve ihtiyaç durumu dikkate alınarak budama, kesim işlemlerini yapmaktadır. Özel alanlarda olan budama faaliyetleri için gerekli incelemeler yapıldıktan sonra uygun bulunması halinde ücret tarifesine göre gerekli ödemeler yapıldıktan sonra ihtiyaçlar karşılanmaktadır. Zorunlu hallerde (imar planı değişikliği, inşaat izinleri vb. durumlarda) nakledilmesi gereken ağaçların nakil izni vermekte veya yapmaktadır.
Kamusal alan dışında talep edilen temizlik ve park bahçe hizmetlerinin karşılanabilmesi için; Temizlik İşleri Müdürlüğü Ücretlere İlişkin Teklif Tarife Listesi doğrultusunda, Müdürlüğün iş planlarını aksatmayacak şekilde planlama ve uygulamalar yapılmaktadır.
Sevgili komşularım
İstanbul’a 1980 yılında memleketim Ardahan’dan geldiğimde ilk ayak bastığım yer Çekmeköy olmuştu. Yeşili, doğası ve havasıyla İstanbul’un en önemli yerlerinden birisine gelmiş olmam benim için yeni hayaller kurmama da vesile oldu.
Çekmeköy, benim yaşamaya başladığım yıllarda beldeydi. 2009 yılında ilçe olan Çekmeköy’e Alemdağ, Taşdelen ve Ömerli beldeleri katıldı. 2009 yılında yaklaşık 155 bin olan nüfusu bugün 300 binleri buldu.
İlçenin gelişmesi için 15 yılda yapılan çalışmalar, yatırımlar önemli. Ancak aynı oranda da ihtiyaçlar artıyor. 38 yıllık belediyecilik tecrübem bu güzel ilçeye doğru ve sürdürülebilir projeler yapmam için büyük bir şans. 21 mahallemizde yaşayan komşularımın nelere ihtiyaçları var, ne istiyorlar bunların tamamını biliyorum.
40 yıl önce geldiğim Çekmeköy’de yeni bir dönemin başlamasına vesile olan tüm komşularıma şükranlarımı sunuyorum. 45 günlük seçim çalışması sürecimde bana kol kanat geren, destek olan ve bu onurlu göreve gelmeme vesile olan herkese çok teşekkür ediyorum.
Çekmeköy’de çocuklarımıza, gençlerimize, yaşlılarımıza, emeklilerimize, esnafımıza, çalışanlarımıza kısaca bu ilçede yaşayan herkese eşit mesafede olacağım. Arkadaşlarımla birlikte daha iyi, daha sürdürülebilir bir Çekmeköy yaratacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın.
Belediyemizde çalışan 1508 personelimizle birlikte omuz omuza, dayanışma içerisinde halkımıza hizmet edeceğiz. Güler yüzlü Çekmeköy için el ele vermeliyiz. Çalışma arkadaşlarımda bu heyecanı gördüm. Yeter ki bir olalım, birlikte olalım.
Çekmeköy; daha fazla yatırım, daha fazla sanat, daha fazla kültürle adından söz ettirecek. Tüm komşularımın yüzlerinden gülümseme eksik olmayacak. Çekmeköy’de yatağa hiçbir çocuğumuz aç girmeyecek. Herkesin “ÇERKEZ BAŞKANI” olacağım. Sözüm söz…
Orhan ÇERKEZ
Çekmeköy Belediye Başkanı
1962 yılında Ardahan'da dünyaya gelen Orhan Çerkez, 1980 yılından bu yana Çekmeköy'de ikamet etmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.
Orhan Çerkez, lisans eğitimini Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nde tamamlamıştır. Çerkez, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Kamu Yönetimi ve Şehircilik Bölümü'nde de yüksek lisans yapmıştır.
1985 yılında Kadıköy Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'nde devlet memuru olarak göreve başlayan ve bu birimde yöneticilikte yapan Çerkez; 2009’da yürürlüğe giren kanunla birlikte, tecrübe ve birikimleriyle halka hizmet için ilçe statüsü kazanan Ataşehir Belediyesi’nde göreve başladı.
Ataşehir Belediyesi'nde 2009 ‘da sırasıyla; İdari İşler Amiri ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü olarak görev yapan Çerkez, 2016 yılından 2023 yılına kadar ise Ataşehir Belediye Başkan Yardımcılığı görevini üstlenerek sosyal demokrat belediyecilik kültürüyle vatandaşlara hizmet etti.
38 yıllık belediyecilik tecrübesiyle kazandığı deneyimlerin yanı sıra; kamu yararını gözeten birçok vakıf, federasyon, sivil toplum kuruluşu ve dernekte aktif görev alan, 31 Mart 2024’te yapılan Mahalli İdareler Seçimlerinde ipi göğüsleyen Orhan Çerkez, bu birikimi şimdi Çekmeköy ve Çekmeköylüler için yapacağı projelerle hayata geçirecek.