1593 Sayili Umumi Hifzissiha Kanunu, 5179 sayili Gidalarin Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun, Gida Maddeleri Tüzügü, Türk Kodeksi, Belediye Zabita Yönetmeligi hükümlerine göre,
- Ilçemizde faaliyet gösteren, gida maddesi satan, bakkal, lokanta, kahvehane ve dinlenme tesisleri periyodik olarak kontrol edilmektedir.
3285 sayili Hayvan Saglik Zabitasi Kanunu, 5179 sayili Gidalarin Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun, 5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunu, Gida Maddeleri Tüzügü, Türk Gida Kodeksi, Belediye Zabita Yönetmeligi çerçevesinde çalismalar koordinasyon içerisinde sürdürülmekte olup;
1- Hayvan sevk ve nakillerinde mense sahadetnameleri kontrol edilir.
2- Sahipsiz ve basibos hayvanlar Saglik Isleri Müdürlügü personelleriyle koordineli bir sekilde toplanarak kontrol edilmesi ve sahipli hayvanlarin salinmamasi konusunda çalisma yapilir.
3- Kaymakamlik Makami oluru ile olusturulan Es Zamanli Gida Denetim Komisyonunda görevlendirilen Zabita personelleriyle Et ve Et Ürünleri vb. gida maddesi satan isyerlerinin kontrolü ve hayvansal kökenli gida maddelerinin denetlenmesi periyodik olarak yapilir.
4- Ilçe Kaymakami baskanliginda olusturulan Kurban Komisyonu tarafindan belirlenen Kurban Satis ve Kesim yerlerinde gerekli kontrol ve denetimler yapilir.
5- Bölge içerisindeki ahir, çiftlik ve isletmelerin kontrolleri yapilir.
6- 5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunu hükümlerine uygunluk saglanmasi için hayvan sahipleri bilgilendirilerek gerekli kontroller yapilir.
3194 sayili Imar Kanunu, Belediye Zabita Yönetmeligi ve Belediye Zabitasi Yönetmeligi hükümlerince belediye sinirlar içerisinde bulunan alanlarda Imar Mevzuatina Aykiri ve Kaçak Yapilasma ile ilgili denetimler Imar Müdürlügü ile koordinasyon içinde günlük sürdürülmektedir.
Mevcut insaat alanlarinda alinmasi gereken tedbirler, ruhsat künyeleri-tabelalar- sehircilik, görünüm, estetik, baskasina ait parselin isgali, tehlikeli yapi, ruhsatsiz takviyeler kontrol edilir.
Ilçemiz sinirlari içerisinde bulunan alanlarda yapilan, altyapi, yol, çevre düzenlemesi vb. çalismalarda koordinasyon saglanir.
1- Asfaltlama ve diger çalisma yapilan konularda cadde ve sokaklarda trafik ve çalisma bölgesinin güvenligi saglanir.
2- IGDAS-Dogalgaz Hatti / ISKI-Sehir suyu sebekesi hatti kazi çalismalari günlük olarak kontrol edilir, gerekli güvenlik önlemlerinin alinmasi ve kazi sonucu çikan hafriyatlarin ruhsatli döküm sahalarina nakledilmesi saglanir.
3-Kis mevsiminde hava muhalefeti nedeniyle yasanan kar, yagmur, v.b. gibi olumsuzluklarin giderilmesi için müsterek çalisma yapilir.
1- Sahada çevre ve görüntü kirliligi olusturan unsurlarin tespiti halinde olumsuzluklarin giderilmesi için müsterek çalisma yapilmaktadir.
2- Çöp ev tespiti halinde müsterek çalisma yapilir.
3- Gürültü kirliligi tespiti halinde müsterek çalisma yapilir.
1- Yazi isleri Müdürlügünden gelen Encümen Kararlarinin tebligi yapilir.
2- Meclis Toplantilari için Belediye Meclis Üyelerine tebligat yapilir.
3- Meclis Toplantilarinda alinan kararlar Belediye ilan panosunda ilan edilir.
4- Müdürlügümüze havale edilen evraklar resmi yazisma kurallari çerçevesinde zamaninda sonuçlandirilir.
Ilçemizde sinirlari içerisinde bulunan isyerlerinin ruhsatlandirilmasi için gerekli tebligatlar yapilir.
Ruhsat Komisyonu ile birlikte ruhsatlandirma asamasinda olan isyerleri sihhi ve fenni yönden kontrol edilir.
Isyeri Denetimleri
- Müdürlügümüz, Belediye sinirlari içerisinde faaliyet yürüten Lokanta, Firin, Kasap, Internet Kafe, Okul Kantinleri, Toplu Yemek Üretim Yerleri, Unlu Mamuller, Kuaför, Market, Kirtasiye, Büfe v.b. tüm isyerlerini düzenli olarak denetlemektedir.
- Ortak Denetim Komisyonlari ve Ekiplerimiz tarafindan , Insanlarin tek tek veya toplu olarak eglenmesi, dinlenmesi veya konaklamasi için açilan otel, pansiyon, ve benzeri konaklama yerleri; birahane, içkili lokanta ve benzeri içkili yerler; sinema, kahvehane ve kiraathaneler; kumar ve kazanç kasti olmamak sartiyla adi ne olursa olsun bilgi ve maharet artirici veya zekâ gelistirici nitelikteki elektronik oyun alet ve makinelerinin, video ve televizyon oyunlarinin içerisinde bulundugu elektronik oyun yerleri; internet salonlari ve benzeri yerlerin daha güvenli ve saglikli olmasi için özenle denetimler yapilmaktadir.
-Ilçe Kaymakamlik Baskanliginca olusturulan Tütün Denetim Komisyonunda görevlendirilen Müdürlügümüz Zabita Personelleri ile 4207 sayili Tütün Ürünlerinin Zararlarinin Önlenmesi ve Kontrolü Hakkindaki Kanun geregi isyerlerinde gerekli kontrol ve denetimler yapilip sigara içildiginin tespiti halinde gerekli yasal islem yapilmaktadir.
- Ilçe Kaymakamlik Baskanliginca olusturulan Mobil Huzur ve Mobil Park ekiplerinde görevlendirilen Zabita Personelleri ile Dilencilik, Sarhosluk, Rahatsiz etme v.b. gibi durumlarda Kabahatler Kanununun 33. 35. ve 37. Maddeleri geregi yasal islem yapilir.
6502 Sayili Tüketicinin Korunmasi Hakkinda Kanun çerçevesinde ekiplerimizce çalismalarimiz sürdürülmektedir.
5393 sayili Belediye Kanununun 34. maddesi (h) fikrasi geregince (Il genelinde bütünlük saglanmasi için Istanbul Büyüksehir Belediyesi Belediye Encümeninin kararlari da dikkate alinarak) Belediye Encümen Kararinda belirtilen açma ve kapama saatlerine uygunluk saglanmasi kontrol edilmektedir.
-Ilçemiz sinirlarinda kurulan semt pazarlarinin isleyisleri Pazar Yerleri Hakkinda Yönetmelik çerçevesinde düzenlenmektedir.
-Vergi mükellefiyeti, Esnaf Odasi Faaliyet Belgeleri kontrol edilerek kayitli ekonomiye kazandirma, T.K.B. ücreti ve isgal harci alinarak Belediye Gelirlerinin arttirilmasi, önlük, saglik belgesi, evsaf uygunlugu, ambalajli satis, etiket, fiyat listeleri, ölçü tarti aletlerinin kontrolü ile sihhi yönden uygunluk saglanmakta ve tüketici haklari korunmaktadir.
Usulsüz yer isgalleri yapilmasi trafik akisinin engellenmesi, sattiklari mamullerin saglikli olup olmadiginin denetlenememesi, haksiz rekabete neden olunmasi ile ilçede ekonomi ve ticaretin gelismesini engelleyen seyyar saticilikla etkin sekilde mücadele edilerek; 5326 Sayili Kabahatler Kanununa istinaden yasal islem yapilmaktadir.
3091 sayili Tasinmaz Mal Zilyetligine Yapilan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkinda Kanun, 775 sayili Gecekondu Kanunu ve Belediye Zabita Personel Yönetmeligi hükümleri çerçevesinde denetimler sürekli olarak devam etmektedir.
Kamu mülkü niteliginde bulunan arsa ve arazilerin isgal edilmesi engellenerek 775 sy. Gecekondu Kanununa aykiri insaat faaliyetleri ve isgaller in tespiti halinde gerekli yasal islemler yapilir.
Resmi Bayramlar, Törenler ve etkinliklerde gerekli tören görevleri yerine getirilip trafik önlemleri alinir.
Zabita Haftasi kapsaminda, Çekmeköy halkiyla sorunlarin çözümü için el ele verilmis, halkimizin dogru bilgilendirilmesi ve faaliyetlerimizi tanimasi maksadiyla Zabita faaliyetlerini yansitan afislerimiz ilçemizin çesitli yerlerinde bulunan billboardlara, kamu kurum ve kuruluslarimiza, tanitici afisler seklinde asilmistir.
Çekmeköy Zabita Müdürü ve Ekipler Amirine bagli olarak, 1 Güvenlik Amiri89 Özel Güvenlik Personeli olmak üzere 154 Personeli ile hizmet yürüten Güvenlik Amirligimiz, 7 gün 24 saat, 4 vardiya çalisma sistemi ile 42 noktada görev yapmaktadir. Görev alanlari, kurulan kamera cihazlariyla izlenerek, nöbet noktalari, müstemilatlar ve görev yapan personel sürekli kontrol edilmektedir.
Güvenlik Amirligi görev noktalari söyledir; Çekmeköy Belediye Baskanligi Merkez Binasi, Alemdağ Mesire Alanı, Alemdağ Spor Tesisleri, Alemdağ Garajı, Cemal Güngör Parkı, Taşdelen Kademe, Turgut Özal Kültür Merkezi, Nikah Sarayı, Adnan Menderes Kültür Merkezi, Necati Alkan Spor Kompleksi, Doğa Park, Hamidiye Kültür Merkezi, Mehmet Akif Kültür Merkezi, ÇEKPA Kapalı Pazar Alanı, Yaşar Doğu Parkı, Engelsiz Yaşam Merkezi, Crea Center, Millet Bahçesi, Güngören Sosyal ve Spor Tesisleri, Kadın Yaşam ve Spor Tesisi, Alemdağ Ek Hizmet Binası, Ömerli Atık Dönüşüm Merkezi, Ömerli Kademe, Ömerli Spor Tesisleri, Av. Sıddık Eraslan Spor Kompleksi, Ömerli Barınak, Zabıta Karakolu, Bilim Çekmeköy, Şehit Fatih Mehmethan Kütüphanesi, Prof. Dr. Aziz Sancar Kütüphanesi, Safiye Ali Kütüphanesi, Şehit Astsubay Cengizhan Uz Kütüphanesi, Fuat Sezgin Kütüphanesi, Cahit Zarifoğlu Kütüphanesi, Prof. Dr. Haluk Dursun Kütüphanesi, Katip Çelebi Kütüphanesi, Evliya Çelebi Kütüphanesi, Cahit Arf Kütüphanesi, Güvercinlik Mesire Alanı.
Gündelik islemlerini yapmak için gelen mükellefler, ilgili birimlere yönlendirilmektedir. Belediye binamizin ve hizmet birimlerinin güvenligi, güvenlik personeli tarafindan büyük bir dikkat ve sorumluluk anlayisiyla takip edilmektedir
Sevgili komşularım
İstanbul’a 1980 yılında memleketim Ardahan’dan geldiğimde ilk ayak bastığım yer Çekmeköy olmuştu. Yeşili, doğası ve havasıyla İstanbul’un en önemli yerlerinden birisine gelmiş olmam benim için yeni hayaller kurmama da vesile oldu.
Çekmeköy, benim yaşamaya başladığım yıllarda beldeydi. 2009 yılında ilçe olan Çekmeköy’e Alemdağ, Taşdelen ve Ömerli beldeleri katıldı. 2009 yılında yaklaşık 155 bin olan nüfusu bugün 300 binleri buldu.
İlçenin gelişmesi için 15 yılda yapılan çalışmalar, yatırımlar önemli. Ancak aynı oranda da ihtiyaçlar artıyor. 38 yıllık belediyecilik tecrübem bu güzel ilçeye doğru ve sürdürülebilir projeler yapmam için büyük bir şans. 21 mahallemizde yaşayan komşularımın nelere ihtiyaçları var, ne istiyorlar bunların tamamını biliyorum.
40 yıl önce geldiğim Çekmeköy’de yeni bir dönemin başlamasına vesile olan tüm komşularıma şükranlarımı sunuyorum. 45 günlük seçim çalışması sürecimde bana kol kanat geren, destek olan ve bu onurlu göreve gelmeme vesile olan herkese çok teşekkür ediyorum.
Çekmeköy’de çocuklarımıza, gençlerimize, yaşlılarımıza, emeklilerimize, esnafımıza, çalışanlarımıza kısaca bu ilçede yaşayan herkese eşit mesafede olacağım. Arkadaşlarımla birlikte daha iyi, daha sürdürülebilir bir Çekmeköy yaratacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın.
Belediyemizde çalışan 1508 personelimizle birlikte omuz omuza, dayanışma içerisinde halkımıza hizmet edeceğiz. Güler yüzlü Çekmeköy için el ele vermeliyiz. Çalışma arkadaşlarımda bu heyecanı gördüm. Yeter ki bir olalım, birlikte olalım.
Çekmeköy; daha fazla yatırım, daha fazla sanat, daha fazla kültürle adından söz ettirecek. Tüm komşularımın yüzlerinden gülümseme eksik olmayacak. Çekmeköy’de yatağa hiçbir çocuğumuz aç girmeyecek. Herkesin “ÇERKEZ BAŞKANI” olacağım. Sözüm söz…
Orhan ÇERKEZ
Çekmeköy Belediye Başkanı
1962 yılında Ardahan'da dünyaya gelen Orhan Çerkez, 1980 yılından bu yana Çekmeköy'de ikamet etmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.
Orhan Çerkez, lisans eğitimini Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nde tamamlamıştır. Çerkez, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Kamu Yönetimi ve Şehircilik Bölümü'nde de yüksek lisans yapmıştır.
1985 yılında Kadıköy Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'nde devlet memuru olarak göreve başlayan ve bu birimde yöneticilikte yapan Çerkez; 2009’da yürürlüğe giren kanunla birlikte, tecrübe ve birikimleriyle halka hizmet için ilçe statüsü kazanan Ataşehir Belediyesi’nde göreve başladı.
Ataşehir Belediyesi'nde 2009 ‘da sırasıyla; İdari İşler Amiri ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü olarak görev yapan Çerkez, 2016 yılından 2023 yılına kadar ise Ataşehir Belediye Başkan Yardımcılığı görevini üstlenerek sosyal demokrat belediyecilik kültürüyle vatandaşlara hizmet etti.
38 yıllık belediyecilik tecrübesiyle kazandığı deneyimlerin yanı sıra; kamu yararını gözeten birçok vakıf, federasyon, sivil toplum kuruluşu ve dernekte aktif görev alan, 31 Mart 2024’te yapılan Mahalli İdareler Seçimlerinde ipi göğüsleyen Orhan Çerkez, bu birikimi şimdi Çekmeköy ve Çekmeköylüler için yapacağı projelerle hayata geçirecek.